Zon en bloem

 

 

Home 
Polymeerklei 
Piepschuim 
Basistechniek 
Holle vormen 
Bolle vormen 
Cursussen 
Links 
Trefwoorden 

 

egel_achterzijde/images/0017r

Vijf-stappenplan in foto's en tekst...
Klik hier voor de foto-gallery waarbij u o.a. deze foto's vergroot kunt bekijken.


 

1. Kies een stevige ondergrond en bedek deze aan boven- en onderzijde met klei. Ik heb gekozen voor een platgedrukt blik, zonder bodem en deksel.


 

 

2. Begin met het hart van de bloem, deze wijkt in kleur af van de bloembladeren en stengelaanzet. Bedek vervolgens de piepschuimbal met bloembladeren. De bladeren heb ik als volgt gemaakt. Uit mijn tuin heb ik stevige bladeren geplukt en in een dunne plak Fimo gedrukt (met een "deegroller"). Daarna is de vorm uitgesneden. De bladeren mogen elkaar overlappen. Laat ook enkele gaten ontstaan. De voorkant van de bal blijft open. Plaats de bal op de ondergrond. Licht aandrukken.
Boetseer een stengel.
 

 

 

3. Bak de ondergrond met bloem in een gewone huishoudoven op 110 graden, 30 minuten. Laat het werkstuk rustig afkoelen. De stevigheid komt pas na afkoeling! Begin in de tussentijd met de egel. Maak twee proppen van aluminiumfolie en bevestig deze met een cocktail prikker aan elkaar. Bedek dit met een dunne laag klei. Dit is de basisvorm. Geef hem twee voeten.
 

 

 

4. Vorm zijn hoofd. Op zijn achterkant komt een afwijkende kleur klei. Mijn egel heeft het warm dus heeft hij roze wangetje en een zonnebril gekregen. Om makkelijker te boetseren heb ik hem op de onderkant van een glazen schaaltje gezet. 
 

 

 

5. Maak zijn armen. Een van zijn armen is met behulp van een ijzerdraadje versterkt, omdat hij alleen bij zijn schouder aan het lichaam vastzit en dus met het bakken zou kunnen zakken. De stekels zijn gemaakt van cocktail prikkers die met een viltstift zwart zijn gemaakt. Ik heb alleen de uiteinden gebruikt. Plaats de egel op de ondergrond en geef hem wat attributen.


Het werkstuk is nu klaar om (deels voor de tweede keer) gebakken te worden. Zelfde tijd, zelfde temperatuur.

Ik hoop dat je nu een indruk hebt gekregen wat er zoal mogelijk is met piepschuim om tot een holle vorm te komen (zie ook het spookhuis). 

 

UpNext

Copyright(c) 2003-2011 Fimodreams / Els Bleijenberg. All rights reserved.